AVLONITIS NIKOLAOS

Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών Α.Ε.Κ. Roots-Futsal, Νίκος Αυλωνίτης, μιλά για την έως τώρα πορεία και εξέλιξη των υποδομών της Ένωσης, αναφέρεται στους στόχους για το μέλλον, ενώ παράλληλα τονίζει την άριστη συεργασία που υπάρχει με την ΠΑΕ. 

Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος στις ακαδημίες ΑΕΚ Roots σε σχέση με την περασμένη χρονιά και ποιες αναμένεται να υπάρξουν ενόψει της νέας σεζόν;

Η προηγούμενη σεζόν ήταν μεταβατική και ο πρωταρχικός σκοπός μας ήταν να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης, το οποίο θα βασίζονταν στην εξέλιξη του αθλητή, πάντα σε συνεργασία με την ΠΑΕ. Θεωρώ ότι το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και για αυτό τη φετινή αγωνιστική περίοδο ο προσανατολισμός μας αφορούσε την διεύρυνση των ακαδημιών μας και παράλληλα την παροχή υπηρεσιών προς τους αθλητές, η οποία θα βοηθούσε στην εξέλιξη τους. Ακόμα, φέτος καταφέραμε τα περισσότερα αγωνιστικά τμήματα της ΑΕΚ futsal -5χ5 να πρωταγωνιστούν στις αντίστοιχες ηλικιακές κατηγορίες τους στα επίσημα πρωταθλήματα, κάτι που δεν συνέβη τα δέκα περίπου χρόνια λειτουργίας της ακαδημίας. Επίσης, εκτός των αγωνιστικών τμημάτων, εξαιρετική παρουσία έχουν και οι ομάδες της ΑΕΚ Roots στα τουρνουά που λαμβάνουν μέρος. Όσον αφορά την επόμενη σεζόν, στόχος μας είναι η βελτίωση των παροχών προς τους αθλητές και παράλληλα η διεύρυνση του δικτύου μας.

Θα ήθελα να μας κάνετε έναν απολογισμό για την μέχρι τώρα πορεία-λειτουργία των ακαδημιών.

Θεωρώ ότι έχουμε ανέβει επίπεδο σε πολλούς τομείς, καθώς και οι έξι ακαδημίες που διαθέτει το δίκτυο αυτή τη στιγμή λειτουργούν υπό εξαιρετικές συνθήκες. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στη θεαματική αύξηση νέων εγγραφών στην ακαδημία, η οποία είναι της τάξεως του 32 %  σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ανεβάζοντας πλέον το δυναμικό σε 384 αθλητές. Επίσης, στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τα περισσότερα αγωνιστικά τμήματα της ΑΕΚ futsal – 5χ5 διεκδικούν το πρωτάθλημα και το κύπελλο στις επίσημες διοργανώσεις της ΠΕΠΣΣ - ΕΠΟ  στις οποίες συμμετέχουν. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΑΕΚ FUTSAL το ανδρικό τμήμα τερμάτισε πρώτο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος  έχοντας απολογισμό μόνο μία ήττα και έχει μεγάλο προβάδισμα να προκριθεί στο F-4 του κυπέλλου. Επομένως, θεωρώ ότι φέτος είναι η χρονιά της Α.Ε.Κ.!

Ποια είναι η σχέση της ΠΑΕ ΑΕΚ με τις ακαδημίες ΑΕΚ Roots και ποια η οπτική που έχουν στην ΠΑΕ;

Οι ακαδημίες ΑΕΚ Roots έχουν άμεση σύνδεση με την ΠΑΕ σε πολλά θέματα. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση από πλευράς μας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ακαδημία. Επίσης, οι άνθρωποι της ΠΑΕ έχοντας δει και από κοντά την δουλειά που γίνεται, έχουν σχηματίσει μια πολύ καλή άποψη για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και το υλικό που διαθέτουν οι ακαδημίες μας. Θεωρούν ότι υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή τα τμήματα μας, οι οποίοι πιθανόν στο μέλλον να μπορούν να στελεχώσουν τις υποδομές της ΠΑΕ. Οι ΑΕΚ Roots μπορούν να λειτουργήσουν ως μια δεξαμενή ταλέντων για την ΠΑΕ, ενώ παράλληλα οι αθλητές της ακαδημίας θα μεγαλώνουν αγωνιζόμενοι με τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας.

Ποια είναι τα οφέλη για ένα παιδί που βρίσκεται στις ακαδημίες ΑΕΚ Roots;

Τα οφέλη για ένα παιδί που βρίσκεται στην οικογένεια της ΑΕΚ είναι πολλαπλά. Το βασικότερο απ' όλα είναι ότι μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον που το βοηθά να εξελιχθεί αγωνιστικά, ενώ παράλληλα μαθαίνει για την κουλτούρα της Ένωσης. Μέσα από τις ακαδημίες μας μπορούν να υπάρξουν πολλές επιλογές για έναν αθλητή. Μπορεί είτε να πάρει μια θέση στο ρόστερ των ακαδημιών της ΠΑΕ είτε να καταφέρει να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο με το τμήμα ποδοσφαίρου σάλας της ΑΕΚ.

Ποιος είναι ο ρόλος της ακαδημίας στο πρότζεκτ του τμήματος ποδοσφαίρου σάλας της ΑΕΚ;

Η ακαδημία  ΑΕΚ roots είναι  το μέλλον του τμήματος ποδοσφαίρου σάλας της ΑΕΚ. Στόχος μας είναι  στο άμεσο  μέλλον η ΑΕΚ Roots να επανδρώνει  την ανδρική ομάδα του τμήματος. Ακόμα, όσοι αθλητές δεν καταφέρουν να στελεχώσουν τα τμήματα της ΠΑΕ και να γίνουν αργότερα επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, θα έχουν την ευκαιρία μέσω του τμήματος ποδοσφαίρου σάλας να αγωνιστούν με τη φανέλα της ΑΕΚ και παράλληλα να πρωταγωνιστήσουν σε υψηλό επίπεδο, ακόμα και να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως αυτή του futsa lcup, αντίστοιχου champions league για το άθλημα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει για πρώτη φορά, καθώς μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού όπως η Μπαρτσελόνα, έχουν εφαρμόσει αυτό το σύστημα για παιδιά που προέρχονται από τη Μασσία και δεν καταφέρνουν να βρουν μια θέση στο ρόστερ του κλασσικού ποδοσφαίρου.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ακαδημίας ΑΕΚ Roots-Futsal;

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός εκτενούς Δικτύου Πιστοποιημένων Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, σε Πανελλήνια κλίμακα, με σκοπό τη Διαπαιδαγώγηση, Εκπαίδευση και Ανάδειξη Ποδοσφαιρικών Ταλέντων μέσα από το άθλημα του 5χ5, όπως βέβαια η Πανελλήνια εξάπλωση του πνεύματος και της κουλτούρας ΑΕΚ με την δημιουργία πολλών νέων υγειών φιλάθλων του Δικεφάλου. Πιστεύω ότι έχουν μπει γερές βάσεις ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας και σε αυτό καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το γεγονός ότι υπάρχει άμεση σύνδεση και συνεργασία με την ΠΑΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας.