AXIS

Ο Χρήστος Αχής πριν από λίγο καιρό αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα από το πόστο του Team Manager. Ο πρώην αρχηγός της Α.Ε.Κ. που την περασμένη σεζόν κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος με την Ένωση, μιλά για τα νέα του καθήκοντα και τους στόχους του "Δικεφάλου", ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο κομμάτι των "κιτρινόμαυρων" ακαδημιών Futsal, τις οποίες θεωρεί το μέλλον του συλλόγου.

 

Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση στο νέο σου ρόλο;

Είναι ευνόητο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όταν είσαι "κουρδισμένος" 19 χρόνια να προπονείσαι σχεδόν καθημερινά και ειδικά σε μικρότερη ηλικία σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, να προετοιμάζεσαι ψυχολογικά και σωματικά για αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, η αλλαγή δεν γίνεται γυρίζοντας απλά έναν διακόπτη. Τώρα καλούμαι να βρω μια νέα ισορροπία στην καθημερινότητά μου και να μπω σε ένα νέο ρόλο ώστε να βοηθήσω ουσιαστικά την ομάδα να λειτουργήσει εύρυθμα, σαν "γροθιά" με κοινό όραμα και στόχο την κορυφή της Ελλάδας και την παρουσία της στην Ευρώπη. Προσωπικά, ο λόγος που συνεχίζω από αυτό το πόστο είναι η αγάπη μου για την Α.Ε.Κ. και μόνο. Ελπίζω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου να βοηθήσω να φτάσουμε στην κορυφή και να μείνουμε εκεί για πολλά χρόνια, να αλλάξουμε την ιστορία του αθλήματος και η Α.Ε.Κ. να γίνει κυρίαρχη δύναμη!

Πες μας δύο λόγια για το νέο σου ρόλο...

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ρόλος προέκυψε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει 100% όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων μου. Σίγουρα θα αποτελέσω ένα σύνδεσμο ανάμεσα στους παίκτες, το τεχνικό τιμ και την διοίκηση, ώστε να βρούμε τη σωστή χημεία και να υπηρετήσουμε τον κοινό μας στόχο, χωρίς να αφήσουμε τίποτα και κανέναν να μας αποπροσανατολίσει. Σίγουρα θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον κ. Ζιάβα και τον κ. Γράψα, ώστε να μπορέσω να συνδράμω στην εύρυθμη καθημερινότητα και φυσικά να εξασφαλίσω για τους παίκτες ότι θα είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες δουλειάς.

Ποιοί είναι οι στόχοι της φετινής Α.Ε.Κ. Futsal;

Πρωτάθλημα και Κύπελλο, τίποτα λιγότερο! Είμαστε η Α.Ε.Κ. και πρέπει να σεβαστούμε το όνομά μας. Η Α.Ε.Κ. Futsal με την διοίκηση που έχει από πίσω, που της δίνει σιγουριά σε όλα τα επίπεδα πρέπει να κυριαρχήσει στο χώρο άμεσα πλέον. Οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία. Επίσης, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό στόχο να προσελκύσουμε νέους παίκτες σε ηλικία εκτός Futsal και να προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε και να τους εξελίξουμε! Ειλικρινά, θεωρώ για όλες τις ομάδες απαραίτητο να φέρουν καινούργιους αθλητές στο χώρο και όχι να "ανακυκλώνουμε" τους ίδιους με ελάχιστες διαφοροποιήσεις εδώ και 7-8 χρόνια. Πρέπει η Α.Ε.Κ. Futsal να ακολουθήσει σε μικρογραφία τη φιλοσοφία της Π.Α.Ε. και να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε όλοι οι καλοί Έλληνες παίκτες να θέλουν να έρθουν σε αυτή όχι για τα χρήματα, αλλά γιατί το θεωρούν την καλύτερη επιλογή για να εξελιχθούν και να γίνουν καλοί αθλητές και χαρακτήρες.

Πόσο σημαντικό θεωρείς το κομμάτι των ακαδημιών για την Α.Ε.Κ. Futsal; 

Κατά τη γνώμη μου η Α.Ε.Κ. Futsal, αν θέλει να έχει παρόν και μέλλον πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στις ακαδημίες της παρά στην αντρική ομάδα. Η στελέχωση από προπονητές με τεχνογνωσία στο Futsal (και όχι γενικά στο ποδόσφαιρο) και με αθλητές ικανούς να γίνουν οι επόμενοι πρωταγωνιστές της ανδρικής ομάδας ή ακόμα και να μεταπηδήσουν οι καλύτεροι στο κλασσικό ποδόσφαιρο. Στόχος πρέπει να είναι έστω και σε εμβρυακό στάδιο να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα εξέλιξης παικτών που στόχος θα είναι, όπως σε όλες τις σοβαρές ποδοσφαιρικά χώρες, το Futsal να είναι ο προθάλαμος του κλασσικού ποδοσφαίρου και φυσικά η στελέχωση της ανδρικής ομάδας Futsal. Θεωρώ πραγματικά πολύ σημαντικό να δημιουργούμε δικούς μας αθλητές με κοινή φιλοσοφία και νοοτροπία από μικρά παιδιά που η μεταπήδησή τους στην αντρική ομάδα θα έρχεται σαν φυσική εξέλιξη, παρά να ακριβοπληρώνουμε ξένους παίκτες και μεταγραφές από άλλες ομάδες. Σε τελική ανάλυση οι ξένοι επαγγελματίες ας έρχονται για να μας πάνε ένα βήμα παραπάνω και να βελτιώνουν και τους Έλληνες, όχι όμως να είναι απαραίτητοι για να πάρουμε το ελληνικό πρωτάθλημα που ακόμα είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.